14 Noiembrie – Ziua mondială a diabetului

Diabetul reprezintă o provocare globală semnificativă pentru sănătatea și bunăstarea indivizilor, familiilor și țărilor.

            Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) este una dintre cele mai mari campanii de  conștientizare a diabetului în lume și este marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie. Lansată în 1991 de către Federația Internatională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ZMD urmărește promovarea importanței unei acţiuni coordonate şi concertate pentru abordarea diabetului ca problemă critică globală de sănătate. Evenimentul unește o audiență mondială de peste un miliard de oameni din peste 160 de țări, printre care și România, pentru a conștientiza nevoia de îngrijire, educație și resurse de sprijin pentru cei cu diabet.

            Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina (sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie.În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.

            „Educația pentru a proteja ziua de mâine” este tema Zilei Mondiale a Diabetului 2022, al doilea an al campaniei Accesul la îngrijirea diabetului. Anul acesta, campania se concentrează pe nevoia de acces la educație de calitate privind diabetul pentru profesioniștii din sănătate și persoanele care trăiesc cu diabet. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să știe cum să depisteze precoce diabetul și să ofere cea mai bună îngrijire posibilă, iar persoanele care trăiesc cu diabet au nevoie de acces la educația continuă pentru a înțelege această condiție și pentru a-și asigura îngrijirea zilnică esențială pentru a rămâne sănătoase și a evita complicațiile.

În lume, trăiesc cu diabet 537 milioane de  adulți (1 din 10) și se estimează că numărul va crește la 643 milioane până în 2030 și peste 700 milioane în 2045.

Măsurile simple pentru un stil de viață sănătos s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabetului tip 2. Pentru a preveni diabetul tip 2 și complicațiile acestuia, orice persoană trebuie:

  • Să atingă și să mențină greutatea corporală normală;
  • Să fie activă fizic – cel puțin 30 de minute de activitate regulată, moderată ca intensitate în majoritatea zilelor;
  • Să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahar și grăsimilor saturate;
  • Să evite consumul de tutun – fumatul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare.