Dragi pacienți și aparținători,
Având în vedere reducerea numărului de cazuri de gripă şi viroze repiratorii şi conform Ordinului nr. 3.670 /2022, începând cu 15 martie 2023, programul de vizită din cadrul Spitalului Orășenesc “Sfântul Ștefan ” Rovinari este:
LUNI – VINERI 15:00 – 19:00
SÂMBĂTĂ – DUMINICĂ 11:00 – 18:00
ANESTEZIE-TERAPIE INTENSIVĂ
LUNI – DUMINICĂ: 13:00 – 15:00
REGULI DE ACCES
În afara orelor de vizită, aparținătorilor nu le este permisă intrarea în secțiile și compartimentele spitalului!
- 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, pacientii putând fi vizitati doar pe rând;
- 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de 4-6 paturi, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp;
- 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr mai mare de 6 paturi, putând fi vizitați maximum trei pacienți în același timp.
- Durata vizitei este limitată la 30 minute.
- Nu este permis accesul vizitatorilor:
– care prezintă semne clinice de infecții acute;
– aflați în stare de ebrietate sau aflați sub influența unor substante halucinogene
Vizitatorii au următoarele obligații:
– să poarte echipamentul de protectie care se gaseste la intrarea in sectiile/compartimentele spitalului si în incinta spitalului va fi obligatorie purtarea echipamentului de protecţie ( halat de unică folosinţă, botoşei, mască) care este pus la dispozitie gratuit;
– să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infectiilor.
–dezinfecţia obligatorie a mâinilor la intrarea în spital şi secţii
–vizitatorii vor fi supravegheaţi de către personalul de serviciu ( traseul, comportamentul vizitatorului şi durata vizitei )
–la părăsirea secţiei / spitalului vizitatorii se vor dezechipa de echipamentul de protecţie folosit, care vor fi depozitaţi în saci speciali destinaţi acestui scop
–deasemenea se va face dezinfecţia obligatorie a mâinilor la ieşirea din spital şi sau secţii
–se evită staţionarea vizitatorilor în spaţiile comune ale spitalului
o Este interzis vizitatorilor introducerea de alimente contraindicate regimului dietetic al bolnavului sau in cantitate prea mare. Este interzisa si introducerea de alcool.
o Vizitatorii vor evita discutiile neplacute ce pot afecta pacientii, vor respecta linistea celorlalti bolnavi internati. Pentru bolnavii deplasabili este recomandabil ca vizita sa se desfasoare in holuri sau in camerele din sectii amenajate corespunzator.
o Vizitatorilor le este interzis fumatul in unitate. În caz contrar aceştia vor fi amendaţi în conformitate cu prevederile art.10 lit.a din legea nr.349/2002.
o Vizitatorii trebuie sa respecte orele de vizita si sa dea curs indicatiilor medicilor, personalului sanitar sau de paza.
–MASCA este obligatorie pe tot parcursul vizitei
VIZITATORII NU AU VOIE:
- sa se aseze pe patul pacientului;
- sa atinga mesele de tratament, carucioarele de pansamente, echipamente sau aparatura medicala;
- sa atinga recipientele inscriptionate cu mesaje avertizoare de risc (cele cu pictograma de „risc biologic”).
REGULI DE ACCES COMPARTIMENT ATI:
- durata vizitei este de maximum 10 minute, cu posibilitatea de prelungire, cu acordul medicului ATI;
- contactul fizic cu pacientul este permis numai cu acordul și sub supravegherea asistentei medicale sau medicului ATI și trebuie să fie scurt și după o prealabilă dezinfectie suplimentară a mâinilor vizitatorului.
- În sectiile/compartimentele ATI, accesul vizitatorilor într un salon în cursul intervalelor orare zilnice aprobate poate fi suspendat pe durata efectuării oricăror manevre, tehnici sau tratamente care necesită prezența unui medic ATI și a cel puțin unei asistente ATI.
În cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, în secțiile/compartimentele fără risc programul de vizită poate fi limitat la maxim 15 minute, iar în secțiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală programul de vizită poate fi suspendat.
Programul de vizită la nivelul unității sanitare poate fi suspendat în situațiile de risc epidemiologic, prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic crescut, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
- În situația în care programul de vizită este suspendat sau în situația în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secțiile/compartimentele au obligația de a asigura informarea telefonică zilnică a aparținătorilor, prin medicul curant/medicul de gardă/personalul desemnat, despre starea și evoluția pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului.
- Pentru pacienţii internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, cu respectarea drepturilor pacientului, aparținătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.
- Prin excepţie, în cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia/compartimentul în care aceştia sunt internaţi, aparținătorii au dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră.
- În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparținător, cu acordul medicului curant.
- În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului.
- În cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară, accesul unui însoțitor poate fi permanent, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.
Părinții copiilor sub 14 ani îi pot însoți permament, la cerere
- În cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre aparținători, dacă se solicită acest lucru.
- În cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru.
- În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment.
PROGRAM ACCES ÎNSOŢITORI BOLNAVI EXTERNAŢI
– Aparţinătorii pacienţilor copii şi adulţi care necesită însoţire la momentul externării din unitate au acces în baza tabelului cu numele pacienţilor externaţi în ziua curentă, semnat de medicul şef, în intervalul orar 11,00- 14,00
PROGRAM ACCES ELIBERARE CERTIFICATE CONSTATATOARE (naştere, deces)
– Aparţinătorii copilului nou născut au acces pentru eliberarea certificatului constatator de naştere
• Luni, miercuri, vineri: 7,30 – 9,30
– Aparţinătorii pacienţilor decedaţi au acces la Serviciul de anatomie patologică de luni până vineri: 8,00-13,00 şi pe secţii zilnic începând cu ora 8,00;
PROGRAM ACCES servicii medicale:
– Pacienţii cu bilete de trimitere de la medicul de familie pentru consult, tratament sau investigaţii în cabinetele din ambulatoriu aflate în incinta spitalului;
– Pacienţii cu bilete de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist pentru internare continuă sau de zi;
PROGRAM ACCES PERSOANE AFLATE ÎN RELAŢII DE COLABORARE CU UNITATEA
– Furnizorii de medicamente, materiale sanitare şi alte produse şi servicii contractate de unitate vor avea acces permanent.
– Reprezentanţii medicali se vor prezenta pentru programare acces, la secretariatul unităţii.
– Reprezentanţii DSP, CJAS, Consiliu Judeţean, mass-media, vor avea acces pe baza legitimaţiei de serviciu.
Programul de vizite se afișează la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil și accesibil vizitatorilor, precum și pe site-ul unității sanitare.
Este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice, cu excepția taxelor legate de parcare.
Aparținătorii care au pacienții internați în spital, pot lăsa pachete pentru pacienții respectivi la INTRAREA VIZITATORI.
Programul de primire a pachetelor este zilnic conform programului de vizită.
Vă mulțumim pentru înțelegere și vă rugăm să respectați regulile și măsurile de siguranță !